Ce inseamna Sectie in limba Maghiara , ce repecursiuni are asupra noastra a Studenţilor

Ce s-ar poate intampla daca se face separare etnica din punct de vedere administrativ-  adica infiintarea unei facultati de medicina numai in limba maghiara:

 •  posibilitatea neacreditarii niciunui program de studiu datorita lipsei cadrelor si nerespectarea procentului de cadre didactice in raport cu numarul de studenti si lipsa de cadre atat maghiare cat si romane de la anumite discipline

 

 • posibilitatea de a nu ne putea sustine licenta in centrul nostru universitar – incepand cu 2012 am putea fi obligati sa sustinem Licenta in alte centre , depindem de Decizia Comisiei ARACIS.

 

 • Desfiintarea facultatilor de farmacie si medicina dentara

 

 • Scaderea finantarii si implicit ajungerea in imposibilitate de plata a cadrelor didactice ceea ce ar putea provoca demisii ale cadrelor si ajungerea pana la desfiintarea universitatii in intregime.

 

 • scaderea numarului de locuri la rezidentiat pentru Tg Mures – pentru ca rezidentiat se face doar in limba romana iar cadrele de la facultatea in limba maghiara nu vor mai putea fi indrumatori de rezidentiat.

Am dezactivat facebook comments si alte prostii asemenea pentru ca am observat ca nu se marcau ca spam cum trebuie. am sters orice e in alta limba decat romana sau engleza pentru ca eu nu inteleg alte limbi. si am bagat in spam pe toti care au facut referiri la mesaje xenofobe antimaghiare sau antiromane. spor la dezbateri.

90 thoughts on “Ce inseamna Sectie in limba Maghiara , ce repecursiuni are asupra noastra a Studenţilor

 1. Ei cer, cer, cer. Noi suntem atat de obisnuiti sa fim calcati in picioarei, incat dam. Orice. Ne dam mandria si ne dam tara bucata cu bucata. Le facem noi o carare cat mai larga pe care sa ajunga sa ceara tot mai mult. E un cerc vicios. De ce nu intervine nimeni? Cand moare un bebelus vezi pe toate canalele de stiri. Cand e lasat sa moara viitorul UMF Tg Mures, incetul cu incetu, de ce nu intervine nimeni? Interesele politice pot fi demascate. De ce nu e anuntata presa, sa vedem toata ziua la tv cat de mult ne-ar afecta aceste masuri? Sa se stie toata tara ce se intampla? Sa punem capat acestei incercari odata pt totdeauna. Daca o sa le reuseasca, o sa se creeze un precedent si o sa aiba aceleasi pretentii si cei din alte centre universitare. O sa dam si jumatate de Cluj, Oradea…asta vreti? Eu vreau sa se creeze o stare de alerta in toata tara, sa aud romanii ce parere au despre cererile astea influentate politic.
  Iar pentru maghiarii care citesc asta: Stiti ca documentele oficiale in Romania vor fi intotdeauna in ROMANA? Adica foile de observatie a pacientilor nu le veti putea completa in maghiara. Niciodata. Daca voi invatati in ungureste si la cursuri si la lp-uri si la stagii si nu aveti absolut nici o tangenta cu terminologia medicala in romana, cum sa avem incredere in voi ca sunteti in stare sa completati corect aceste documente de care atarna viata unui pacient? Credeti ca o sa va primeasca pe toti in Ungaria dupa facultate? Daca o sa primeasca 10% din voi ar fi bine. Restul vor ramane aici, in MS, HR si CV unde nu vor sti sa completeze corect documentele.

  1. Iarasi aceasta gandire aberata…@Feather Patronus, hai sa-ti dau un exemplu: sa luam un medic roman, care a invatat in limba romana, in Romania. Sa zicem ca acest medic pleaca in Germania sa practica acolo profesia (fenomen destul de frecvent). In ce limba o sa se practice acolo? In romana oare? Pentru ca a invatat in limba romana? Sau cum? Bineinteles, medicul trebuie sa vorbeasca limba tarii in care lucreaza (in cazul nostru romana), dar nu inteleg de ce ar fi un dezavantaj daca acel medic a invatat totul in limba lui materna. Limba romana nu se invata la facultate! Citesc articole, forumuri, comentarii si mie mi se pare ca aceasta este principala obiectie impotriva facultatii maghiari, o idee copilareasca si ridicola.

  2. Kovacs Ferko Nu stiu cum sa-ti zic, dar mai gandeste-te inainte sa dai un exemplu. Romanii care fac in Romania trebuie sa faca cursuri de limba germana in medie cam 3 ani doar ca sa ajunga la un nivel B1(si acesta destul de jos) si pentru atat fiind nevoie de sute de ore de studiu ca sa nu mai vorbim de bani investiti atat pentru meditatii cat si pentru trecerea nivel cu nivel a examenelor, A1-A2-B1. Voi daca invatati tot in ungureste, o sa luati orele necesare pentru a vorbi la un nivel mediu al limbii romane, sa fiti in stare sa nu mai faceti dezacorduri intre subiect si predicat, sa puteti pune in sfarsit un articol asa cum se cuvine? Dar sa invatati terminologia medicala, ca despre asta e vorba in principal? Sa citesti comentarii si articole pe facebook in romana nu inseamna ca stii limba. Am colegi care au facut deja cativa ani buni lp-urile in limba romana si cand sunt intrebati ceva de vreun doctor nu inteleg intrebarea in sine! Sa nu mai zic cate exemple de raspunsuri total aberante am auzit, si totul nu pentru ca ei nu ar invata ci pentru ca nu stiu sa vorbeasca romana. Asta cand ei ar trebui sa isi ia licenta in 2 ani. Pai asa ceva se poate?

  3. Kovacs Ferko Articolul se referea la alte probleme… citeste din nou titlul: ce anume pierde universitatea voastra. Daca o sa frunzaresti http://www.aracis.ro/uploads/media/Metodologie_aprobata_HG_1418_-_2006.pdf, o sa it dai seama poate ca fiecare program de studiu ca sa fie autorizat sau acreditat trebuie sa indeplineasca reguli clare cu privire la indicatorii de performanta, baza materiala, etc. Mai precis fiecare program de studiu trebuie sa aiba laboratoare sau cadre didactice sau sali de lectura proprii (sau inchiriate). Profesorii nu pot fi titulari si la un program de studiu si la altul si in punctajele care se fac conteaza numai norma de baza nu si norma de cumul. Oricat de minunat ar fi un profesor, daca e titular la sectia romana nu mai poate fi si dincolo decat cu norma de cumul sau plata cu ora, care nu conteaza la raportul numar de studenti /cadru didactic. Despre asta e vorba in acest articol. Studiati legislatia privind acreditarea… o gasiti pe site-ul ARACIS

  4. Cociu Elena nu articolul am comentat, ci comentariul de mai sus, mai precis aspectul gen "medicul care invata in lb. maghiara, va fi incompetent in romania". Iar articolul, dupa parerea mea, este o colectie de posibilitati, ghiciri, probabilitati si oricum este o tema in care nu vreau (si nu pot) sa ma adancesc, neavand cunostintele suficiente legate de ea, cum ai notat si tu corect acest lucru.

  5. Feather Patronus nu poti sa iei colegiile mentionate ca un exemplu general. Da, intr-adevar exista printre noi niste inculti, care nu stiu o boaba romaneste, gest de nerespect si iresponsabilitate, nici nu pot sa inchipui cum o sa descurce ei daca ramane in tara asta. Dar crede ma ca marea majoritate nu este asa. Legat de cealalta parte a comentariului…mi se pare ca suntem pe acelasi parere. Medicul trebuie sa satisface toate cerintele tarii in care practica, legat de limba, competenta etc. Nu vad diferenta intre Germania si Romania in aceasta privinta. Intr-adevar va fi mai greu pentru noi, dar tot asta vrem :).

  6. Mai adaug o idee: ramamand tot la colegiile de mai sus, daca in 3-4 ani nu au reusit sa invete nici un pic de limbaj medical, teoria ta nu se justifica deloc, chiar dimpotriva. Ma rog, acest lucru nu prea este relevant, pentru ca cum am zis cazurile de gen nu sunt generalizate.

  7. Feather Patronus Văd că n-ai învăţat nimic din comentariile care au venit după scrisoarea dl.-ui Dogar. "Daca voi invatati in ungureste si la cursuri si la lp-uri si la stagii si nu aveti absolut nici o tangenta cu terminologia medicala in romana, cum sa avem incredere in voi ca sunteti in stare sa completati corect aceste documente de care atarna viata unui pacient?" Iarăşi omiţi faptul că cadrele maghiare ne-au garantat că şi după separare vom fi în stare să lucrăm aici, oriude în ţară, că vom fi pregătiţi şi în limba română. Colegii despre care ai vorbit, este problema lor, că nu înţeleg acum, nu este greşeala sistemului. Sau da, este, pentru că într-o limbă străină înţelegem mai greu materia, deci vom fi mai puţin competenţi. Poate de asta vă e frică, vă e frică de faptul că dacă pornim cu şanse egale (studiem totul în limba maternă) veţi avea şi mai multă concurenţă din partea noastră.
   Te întreb: noi cum să avem încredere în voi, când aveţi un pacient maghiar, mai mult, să fie un pacient secui mai în vârstă care nu avea de ce să înveţe limba română? Cănd cei mai mulţi medici români nu vorbesc deloc maghiara (sau nu vor…) şi săracul pacient se chinuie să-i explice problemele. Şi să nu îndrăzneşti să zici că va fi la fel, dar invers! Că diferenţa este că noi învăţăm şi vom învăţa româna şi vom şti să tratăm pacienţii români în limba lor maternă!
   Şi să nu fii fericit, nu vom pleca în Ungaria, patria noastră e Ardealul, nu altceva:)

  8. Feather Patronus Comment pe cel de-al doilea comment: Voi învăţaţi 3 ani să ajungeţi la nivel B1, dar noi învăţăm din grădiniţă să ajungem la nivel aproape matern (desigur sunt excepţii, fiecare învaţă pentru sine, dacă nu vrea, e treaba lui/ei). Căt despre folosirea limbii în general, câţiva dintre noi măcar vă dăm atât respect că scriem în limba voastră cu diacritice, de ceea ce voi nu sunteţi în stare să faceţi.
   Şi iarăşi, cei care nu învaţi acum limba română la LP-uri, nu ar învăţa nicicum, în niciun sistem. Dar care e problema ta? Dacă nu ştie evident n-o să-şi găsească de lucru aici şi probabil va fi nevoit să plece. Nu văd care e problema ta cu asta, că aţi avea mai puţini medici care concurează pentru puţinele locuri. Să nu vă mai îngrijoraţi, că putem să avem grijă de noi! Dacă vrem să reuşim în viaţă, vom învăţa, dacă nu atunci nu, dar nu este problema voastră! Să vă vedeţi de propriile lucruri, să vă puneţi la învăţat, că dacă nu vom lucra în România, cum presupuneţi, veţi avea nevoie de toată ştiinţa să aibă poporul medici.

   Cociu Elena: O să citesc metodologia ARACIS.

  9. Török Tamás Daca puteti avea grija de voi, mergeti toti care vreti sa invatati in ungureste la Spientia, ca nimeni nu ar avea nimic impotriva. Sunteti egoisti si sunteti asupritori chiar si cu colegii vostri de la sectia maghiara care isi dau seama ca au doar de pierdut in toata mascarada asta, insa le e frica sa vorbeasca. Eu nu sunt obligata la mine in tara sa invat nici o alta limba decat romana. Am intalnit pacienti secui care stiau romana si au refuzat sa vorbeasca in alta limba decat maghiara, asa ca a refuzat si medicul sa ii faca anamneza si ex obiectiv pana nu a vb in romana. Si bine a facut. Si cei care nu stiu romana deloc intotdeauna sunt ajutati de vreo asistenta sau de vreun alt pacient sa se exprime. Cadrele maghiare pot sa va garanteze multe lucruri si voi sa fiti asa de indoctrinati incat sa nu realizati ca e imposibil sa fie adevarate. Sincer ii pare rau pentru multi din seria voastra care sunt oameni de treaba si care vor sa invete, nu sa faca politica si vor avea de suferit din cauza unora ca tine. Dar cel mai mult imi pare rau pentru UMF. Peste 30 de ani de activitate de prim rang dupa care veniti voi sa ne murdariti reputatia universitatii si sa ne faceti de rasul lumii cu cerintele aberante.

  10. Feather Patronus Numai că la Sapientia nu este facultate de farmacie, nici medicină. Iar dacă tu vrei să înveţi la o universitate fără maghiari du-te dincolo de Carpaţi:) Colegii noştri despre care vorbeşti nu sunt asupriţi ci influenţaţi de propaganda voastră. Văd că nu am cu cine discuta, deoarece evident nu simţi că medicina nu este doar a meserie, ci o vocaţie! Vocaţia stă deasupra dezbaterilor etnice sau politice. Dacă eşti medic adevărat nu iei "plicul" şi faci tot posibilul pentru pacient, inclusiv înveţi măcar puţin dintr-o limbă cu care te întâlneşti frecvent. Chiar n-are rost să-ţi explic.
   Nu este corect să refuzi dialogul în limba română când e vorba de propria sănătate, sigur, a fost vina pacientului. Însă ajutorul dat de o asistentă sau alt pacient este complet diferit de faptul cănd vezi că medicul român se străduieşte să vorbească în maghiară, să fie mai comod pentru tine, să vezi că îţi vrea binele, că nu e un xenofob îndoctrinat ca mulţi dintre voi.
   Oamenii de treabă, care vor să înveţe o să înveţe şi după ce vom avea LP-uri în limba maternă. Politică faceţi numai voi, să nu ne confuzni te rog. Voi sunteţi cei care urlaţi de un an politică, politică… Nu aveţi pic de bun simţ şi simţ de realitate, îmi pare rău, dar voi vă murdăriţi singuri prin incapacitatea de a dezbate problemele într-un mod civilizat şi prin manipularea studenţilor şi a părerii publice prin minciuni!

  11. Török Tamás Iti spun clar ca eu am vorbit cu colegi de-ai tai care mi-au zis ca le e frica de voi si ca la biserica le este zis cu cine sa voteze si alte chestii de genul. Am mai auzit asta din multe guri ale maghiarilor. Poate credeam ca vreti ceva bun daca nu vedeam ca UDMR-ul isi baga nasul si ameninta. Sau daca nu se "intampla" sa ne foloseasca universitatea pe post de moneda de schimb cu un an inainte de alegeri. Dar eu stiu ce am vazut si stiu ce am vorbit cu studentii maghiari care imi sunt prieteni buni si care cel putin au avut curajul sa recunoasca ca sunt presati de familie, de biserica si de partid.

  12. Feather Patronus Ştiu că sunt astfel de maghiari mulţi. De aceea încerc să conving pe cine pot, că udmr-ul este rău, ne face de râs şi trebuie înlăturat din viaţa politică cât mai repedet posibil. Dar nu ştiu de ce intră politica în aproape fiecare comment ce daţi voi? Lăsaţi dracului politica, că nu ne interesează. Dacă le e frică de noi foarte rău îl fac. Asta înseamnă că aţi reuşit să-i indoctrinaţi cu propaganda genul "se vor desfiinţa facultăţile de farmacie şi medicină dentară, vom pierde acreditarea etc." Chiar îmi pare ră că se folosesc de noi pentru campanie politică, şi de nu ar fi alegeri toamna, probabil nimănui nu i-ar păsea că nu învăţăm totul în limba maternă. Ne folosesc, asta e… dar măcar de data asta câştigăm ceva şi noi. Totuşi sper ca udmr-ul să rămână sub 5% şi să dispară, pentru că au făcut destul rău în 20 de ani.

  13. Kovacs Ferko
   apropo de comentariul tau,vizavi de medicii care pleaca in Germania,sau in alta tara,un exemplu iti dau:in America sunt foarte multi studenti asiatici,ei invata in limba engleza,pentru ca prima optiune pentru a profesa o reprezinta tara in care ai studiat.
   daca nu iti convine treaba cu romana,de ce nu mergi in Ungaria sa faci medicina?de ce nu plecati toti?ar fi mai bine, si pentru noi si pentru voi!

  14. Calin Oancea Omule, chiar nu ai idee despre ce vorbeşti. Asiaticii sunt imigranţi, s-au dus pe cealaltă parte a globului să-şi găsească de muncă. Să înţeleg că ne compari cu ei? Că vezi noi ne-am născut aici, nu era alegerea noastră să se schimbe graniţele, să ne găsim într-o ţară străină.
   Dacă vrei să plecăm, atunci de ce eşti împotriva separării? Lasă-ne să fim proşti, să nu ştim nimic în limba română şi să fim nevoiţi să plecăm! Dacă nu-ţi convine aşa să te duci tu în Regat şi să înveţi acolo.

  15. Török Tamás. Eu zic ca, daca studiati pe banii statului Roman, ar trebui sa studiati in limba Romana.
   Daca nu doriti asta si chiar vreti sa studiati in limba voastra, mergeti in Ungaria.e cea mai buna varianta.Noi nu dorim separare pentru ca, in urma ei in maxim 4 ani umf isi va pierde acreditarea si nu vom mai face nici noi nici voi.
   UDMR este in conducerea statului.Stim cu totii ca partidul ala e ca frunza-n vant!nu ar trebui sa i se permita sa foloseasca umf ca moneda de schimb in santajul lor politic!

  16. Ka rovacs Ferko –prietene..traiti in ROMANIA..si trebuie sa vorbiti si sa invatati in limba ROMANA…pentru ca asa se numeste tara in care traiti…ROMANIA..nu Ungaria…ROMANIA…de aia..ghinionul vostru ca v-ati nascut aici…oricum ca si minoritate..aveti foarte multe drepturi..spre deosebire de alte minoritati din alte tari..

  17. Deci Emil Ulea si @Calin Oancea nu va suparati, dar cu gandiri de genul sunteti niste sovinisti inculti, si se pare ca nu aveti nici un habar despre cum stau lucrurile. Legat de minoritatile din alte tari – de ce nu te informezi putin inainte de a comenta prostii? Cum sa avem drepturi mai multe ca in alte tari? Dupa parerea mea unul dintre cele mai importante drepturi a unei minoritati este sa invete in limba sa proprie (si exemplul cu asiatici in america este un caz TOTAL DIFERIT). De ce nu iei un exemplu mai apropiat de noi: ai fost vreodata in Barcelona?
   Iar comentariul gen "mergeti in ungaria daca nu va place aici" mai bine nu comentez…xenofob de-a dreptul.

  18. Feather Patronus nimeni nu cere mai mult decât respectarea legii tării. Scrii în numele româniilor: "Ei cer, cer, cer. Noi suntem atat de obisnuiti sa fim calcati in picioarei, incat dam. Orice. Ne dam mandria si ne dam tara bucata cu bucata." Te-ai uitat cine sunt fondatorii universității la care învăți? Câte români sunt? Ai numărat? Interesant, nu? Știai că învățământul de medicină în acest oraș pe limba maghiară are un trecut 110 ani, iar pe limba română are un trecut numai de 50 ani. Cine cere și se dă? Românii de la maghiari… Se schimbă situația după 50 ani, acum cer maghiari și voi faceți proteste! Astăzi protestați împotriva Legii, mâine ieșiți și protestați ca să se înființeze linii române pe Sapientia! Și știai cine a construit clădirea frumoasă a UMFeului? Statul Maghiar. Cândva era facultatea militară a Imperiului Austro-ungar. Unde sunt acum scaunele de stomatologie stăteau caile de cavalerie și mâncau fân. Cine dă dacă se cere, și cine protestează dacă se cere?

  19. Kovacs Ferko Baiatule,nu stiu cine iti da tie dreptul sau ma rog cine te crezi tu in societatea asta de iti permiti sa ma jignesti.eu nu te-am jignit si te rog sa te abtii!
   Eu mi-am spus punctul de vedere ca viitor student la umf, eu nu sunt de acord cu separarea asta,este doar punctul meu de vedere.

  20. Calin Oancea Ai zis "daca nu iti convine treaba cu romana,de ce nu mergi in Ungaria sa faci medicina?" aşa că DA, l-ai jignit pe Kovács Ferkó! Văd că nici acum n-ai citit cele scrise de d-ra Hlavathy aşa că nu mai am ce discuta cu tine.
   @ Emil Ulea: stilul tău îmi aduce aminte de nenorocitul de Comaromi Daniel. În loc să scrii prostii du-te şi ia-ţi o carte în mână.

   p.s. Văd cu fericire că tot mai mulţi maghiari scriem cu diacritice în timp ce voi vă bateţi joc de propria limbă pe care pretindeţi că-l apăraţi:)

  21. Török Tamás tocmai..ca scrieti asa de bine in limba romana(desi ai facut un dezacord)..e bine sa acceptati sa invatati in limba romana..si multumesc de sugestie..o sa citesc Istoria ROMANILOR..

  22. Kovacs Ferko sunt de acord cu tine pana la un punct(referitor la minoritatile din alte tari)..dar pe de alta parte..(dau un exemplu):ce drepturi au romanii din Serbia(vlahii) stii?sau daca au asa ceva?!..le e frica sa se declare romanii…ca daca fac imprudenta asta..de multe ori raman vai de capul lor;asa ca in comparatie cu ei situatia voastra e chiar roz;)

  23. Emil Ulea haideţi să facem împreună un protest pentru drepturile minorității române din Serbia şi pentru drepturilor minorității maghiare din Slovacia! Există dovezi în aceste cauze, este şi just, nu ca protestele împotriva departamentelor maghiare!

  1. Păi cine v-a pus să protestaţi? Pe noi ne vedeţi în străzi ca nişte oi, care habar n-au pentru ce protestează? Da, am venit să învăţăm şi asta şi facem în timp ce voi vă prostiţi.

  2. Török Tamás eu m-am convins de ani buni de o chestie, pe un prost NICIODATA n-ai sa-l convingi ca e prost… daca nu esti in stare sa citesti ce repercusiuni va avea aceasca scindare, si ca in primul rand pe voi va afecteaza…atunci imi pare rau. Stima !

  3. Török Tamás Daca o sa frunzaresti http://www.aracis.ro/uploads/media/Metodologie_aprobata_HG_1418_-_2006.pdf, o sa it dai seama poate ca fiecare program de studiu ca sa fie autorizat sau acreditat trebuie sa indeplineasca reguli clare cu privire la indicatorii de performanta, baza materiala, etc. Mai precis fiecare program de studiu trebuie sa aiba laboratoare sau cadre didactice sau sali de lectura proprii (sau inchiriate). Profesorii nu pot fi titulari si la un program de studiu si la altul si in punctajele care se fac conteaza numai norma de baza nu si norma de cumul. Oricat de minunat ar fi un profesor, daca e titular la sectia romana nu mai poate fi si dincolo decat cu norma de cumul sau plata cu ora, care nu conteaza la raportul numar de studenti /cadru didactic. Despre asta e vorba in acest articol. Studiati legislatia privind acreditarea… o gasiti pe site-ul ARACIS

   1. Török Tamás Cred ca e nevoie de un compromis in acest balamuc care s-a creat. Inteleg pe deplin nevoie etnicilor maghiari de a invata in limba materna, si sunt constient ca acest lucru o sa genereze medici mai bine pregatiti. Dar compromisul de care vorbeam ar trebui sa existe o garantie ca acesti medici vor putea comunica eficient cu un pacient roman. Mentionez ca afirmatiile de genul “o sa fie greu dar ne descurcam noi” nu reprezinta o garantie formala

 2. Fratilor e strigator la cer ce se intampla in Romania. Nu aveam nimic cu ungurii daca spuneau, bai baieti noi ne facem facultate privata in limba maghiara si asta e viata. Dar sa se ajunga intr-un stat european ca in invatamantul superior de STAT sa se vorbeasca o limba a unei minoritati care nici macar nu e majoritara (pai rromi sunt mult mai multi ). In orice stat din EU limba comuna a unei populatii dintr-o anumita tara e limba oficiala. Pai ce inseamna asta ? Ca in tot sistemul bugetar se vorbeste limba oficiala si nu a unei minoritari. Eu cred ca este un atentat la integritatea si siguranta nationala … toti cei care au propus acest lucru ar putea fi anchetati pentru tradare si sfidare nationala. oricum eu zic ca se va ajunge mai urat decat a fost cu SMURDUL… pai unul care divulga secrete de stat e anchetat pentru tradare si pasibil de pedeapsa maxima iar gloata asta UDMR instiga la violenta si atentat la siguranta nationala si nimeni nu e raspunzator

  1. E strigător la cer că puteţi minţi aşa! Cele afirmate mai sus sunt pur şi simplu aberaţii, să ştie toată lumea! Nu se va desfiinţa nimic, vor fi cadre, pentru că universităţile din Ungaria ne pun la dispoziţie profesori până când vom avea destule cadre indigene. Finanţarea nu va scădea, numai că va fi împărţită egal (sau după numărul studenţilor), deci va fi mai greu de furat. M-am săturat să vă neg toate prostiile afirmate!
   Domnul din Iaşi, tu de unde ştii aşa de bine, ce se întâmplă aici? Se poate ajunge ca într-un stat european învăţământul superior să se facă într-o limba alta decât cea naţională. O să citez din commentul de sub scrisoarea deschisă din 26 februare (pe care evident nu l-ai citit, că altfel n-ai zice prostii de astea):
   "În Germania turcii învaţă numai în limba turcă, tot mai mulţi nici nu vorbesc germana. În Regatele Unite este la fel cu imigranţii din Pakistan, există întregi sectoare în oraşe unde este periculos să vorbeşti în engleză pe stradă. Belgia, se luptă pentru ca limba germană să fie limbă oficială, pentru 30.000 de germani (nu peste un milion, câţi suntem aici). Spania: catalanii au un întreg sistem de învăţământ, studiază în limba maternă. Cum am mai spus şi în Ungaria sunt şcoli cu predare în limba română şi slovacă." Şi iarăşi, să nu uităm de suedezi şi finlandezi: "De-a lungul graniţei sunt comunităţi minoritare importante de ambele părţi. Şi ghici, învaţă în limba maternă! Mai mult de atât, acolo toţii vorbesc ambele limbi, fără probleme. Şi nu era nevoie de nicio violenţă."
   Ce vorbeşti despre integritatea şi siguranţa naţională? Parcă îl aud pe Vadim vorbind:)) Nu-ţi ai luat medicamentele azi, sau ai luat o zi liberă de la ospiciu? Nu vreau să-i apăr pe udmrişti, că sunt hoţi ca orice alt politician, dar unde au instigat ei la violenţă? Ei numai vor ca legea să fie respectată, nici mai mult (poţi să fii sigur, că nimic mai mult…) dar nici mai puţin.
   Îmi pare rău să văd atât de multe likeuri pe commentul tău, îmi pare ră pentru voi că aparent aveţi creierul spălat cu propagandă.

  2. Susanyi Ervin adica tu spui ceva de genul: rromi sunt in Italia, romanii sunt in Romania. Iti renegi originea si asta e chiar trist. Eu nu am nici o problema cu celelate etnii, atata timp cat o sa pot sa ma duc la un doctor si sa primesc un diagnostic de la un medic competent in limba mea, adica romana.SPER SA FIE ASA

  3. Adriana Horvath Fii liniştită, poţi să te duci la doctor şi o să ai diagnosticul corect. Apoi poţi să vii cu reţeta la mine să-ţi prepar medicamentul.

  4. Domnul Csanad Csath a avea o linie maghiara cu limba ofiala romana si a avea o limba ofiala maghiara cu linie romana e o diferenta, corect ? Din cate stiu linia maghiara este la tg mures si nimeni nu ar avea de spus nimic daca cetatenii de etnie maghiara ar invata in limba materna dar dumneavoastra daca ati vedea citi actul oficial emis de dnul Kelemen ati vedea indignarea mea … cu respect o seara placuta

 3. Problema nu e la maghiari sau la romani problema e la birocratia din aceasta tara cum discutam cu-n domn pe fb, o romanie mai buna o vom avea doar atunci cand toti vom trai in unitate indiferent de religie, etnie ca un exemplu dat de istorie avem scurtul regat al ierusalimului de 100 de ani in care au trait in pace si armonie musulmanii cu crestinii nimeni nu avea nimic cu ei. Referitor la ce au cerut cei de la UDMR, istorie e de partea lor in 1940, a fost infiintata la Tg. Mures UMF-ul destinat maghiarilor. Eu tot ce spun e faptul ca nu poti sa dai la o parte stundentii care sunt inca pe bancile facultatii si sa ii pui sa dea examenul de licenta in alte centre pentru ca vor fi defavorizati clar in comparatie cu proprii studenti ai respectivelor centre universitare. La Iasi care vorba aia e capitala moldovei, la mine la facultate avem studenti de la Miercurea Ciuc si nimeni nu are nimic cu ei, sunt de treaba, vorbesc limba romana, sunt constiinciosi asta va fi singura posibilitate pentru ca Romania sa mearga mai departe sa traiasca in pace si armonie cu toata lumea (ma refer indiferent de etnie, religie, culoarea pielii etc). Singurul lucru care sincer pe mine personal ma deranjeaza e faptul ca in zonele preponderent de etnie maghiara cand vorbesti limba romana si se uita urat la tine te simti nasol ca roman sa iti fie rusine in proprie tara, acesta ar fi singura mea neplacere. In schimb tot respectul pentru cultura ungara, pentru societatea ungara care au avut printre cei mai buni fotografi din lume ai secolului XX, au avut una din cele mai bune industrii fotografice argintate, tot respectul pentru aceste realizari in domeniul foto, domeniu care am informatii dar sunt sigur ca sunt multe alte domenii in care ungurii exceleaza.

  1. Văd că conaţionalii tău nu-ţi apreciază gândurile. Dacă jumătate din ei ar gândi cât de cât ca şi tine n-ar fi proteste, n-ar fi aceste dezbateri în stil balcanic fără folos şi fără sfârşit, şi am învăţa cu toţii paşnic, în ce limbă dorim.

  1. @ Ervin Mathe: aceasta comparatie cu UBB este cat se poate de irelevanta, deoarece la Targu-Mures este vorba de medicina, si un medic TREBUIE sa cunoasca limba materna a pacientilor. Consider ca predarea in limba maghiara este cat se poate de folositoare pentru aceasta minoritate, DAR unde e garantia ca viitorii medici vor cunoaste limba romana? Cat despre aluzia la martie ’90, daca este o amenintare este cat se poate de josnica.

 4. Hai sa presupunem ca aceasta scindare nu ne va afecta deloc…voua vi se pare corect ca statul roman, unde limba oficiala este romana(inca), actele oficiale sunt in lb romana…el sa plateasca o etnie sa studieze in limba materna????da oare Obama ii da bani lui Hose sa invete an mexicana la el in americutza???Sau oare regele spaniei ii plateste pe compatriotii nostrii sa studieze in romana in spania…ca santem o minoritate si noi pe acolo…….poate se intamplma , dar mie sincer mi se pare o aberatie….nu am nimic cu maghiarii…al dreku ca am crescut printre ei si le cunosc limba…..dar nu pot sa suport aceste aberatii…ganditziva ca prin faptu ca cumperi un pak de tzigari….o parte din bani>impozite etc>ajung la umf pt maghiari>(sincer nu vreau sa ma las de fumat)da nu mai bine sa ii plateasca de la budapesta …si sa isi infiinteze facultatea lor platita de ei???ca atunci nu as avea nimic impotriva…..dar de ce sa fie 134 de locuri pt romani si 134 pt maghiari?????de ce ei sa intre la buget cu 9…si romanu cu 9.5 sa dea 2000 de euro????asta nu e discriminare????CUM NAIBA SA MAI REZISTI IN ROMANIA?????student fiind sa te lovesti deja de politica de birocratiiie???io am invatat in liceu ca studetia e cu distractie….cu invatat cea ce iti place…cu independenta ……nu cu o dictatura impusa de politic….vorba unui roman de-al nostru traim in romania si asta ne cupa tot timpu

  1. Vai de mine încă unul care habar n-are despre ce vorbeşte. Nici nu citesc mai departe comentariul, iţi zic numai că în SUA sunt multe probleme din cauză că José (da, aşa ar fi corect) nu numai că învaţă în spaniolă pe banii statului, dar nici nu vorbeşte engleza şi în timpul liber tâlhăreşte (desigur am generalizat). UMF-ul primeşte bani oricum. A, că până acum acei bani nu s-au împărţit în mod corect şi aţi primit mai mult decăt trebuia şi acum vă e frică de pierderea venitului extra?

  2. Török Tamás .te rog explicam de ce primim noi mai multi bani ca voi?poate am gresit vad ca ai terminat si tu medicina si stii mai bine ca mine….eu cea ce stiu sigu si cea ce mi se pare aberant este faptu ca in aceasta universitate se intra pe baze etnice si nu pe performanta poi inca o data te intreb e corect ca un roman cu 9,55 sa fie la taxa si un maghiar cu 9.45 sa fie la buget….situatia se poate aplica si invers….adica poate ca unltimul roman de la buget sa fi intrat cu 9 45 si un maghiar cu 9,50 sa deab 2000 de euro….e corect?de ce pt ca e maghiar??locurile sunt in nr egal distribuite da???poi DEMOCRATIC nu e prietene cine stie mai bine sa ocupe locul la buget??zimi unde gresesc…..da poate jose…e platit de statul american….desii putin probabil…cel mai probabil are o bursa datorita performantelor sale foarte bune si nu datorita faptului ca e mexican….si acea bursa putin probabil sa fie din partea GUVERNULUI american…..dar ma rog poate asa e, stii u mai bine..ca ai fost asuprit in romania…unde prietene ai mai multe drepturi decat mine dar asta e alta poveste…de ce in tg mures la intrarea in magazin te intreaba tesek/ poftiti…si nu invers…asta e asa o subtilitate….

  3. Cioarec Alexandru Iar referitor cum se intra la Tg.Mures . O multime de oamenii , habar nu au de biologia din clasa XI ci doar tocesc cartea de teste pe de rost , mai ales cei de la filo ca doar au timp , si voila . Asa intra o multime de oamenii , ceea ce nu e normal , sa fie publicate toate intrebarile si toate raspunsurile … Asa intra toate pitipoancele la UMF , si cine stie , poate si tu .Singurul motiv pentru ca la romana sunt mai mari notele e ca tocesc cartea aceea mai stresati ca sunt mai multi la admitere .

  4. Dániel Zaharia-Kézdi .ai perfecta dreptate….dar nu e vorba despre cum se intra ci de un principiu….la mine in serie am fost printre ultimi intrati iar acum sant la buget…si am ramas 89 din 125i……nu e vorba de cum se intra sau nu la facultate e vorba despre faptul ca nu e corect…..nu ma intelegeti gresit …poate nu ma crede nimeni de aici dar sincer nu am nimik personal cu maghiarii ci cu unele lucruri care mi se par ne la locul lor….,iar majoritatea au legatura cu politicieni maghiari…nu le doresc maghiariii!

  5. Cioarec Alexandru ai dreptate, nu sunt impartite locurile bugetare in egal, de loc. Voi Romanii chiar aveti multi mai mult locuri decat noi maghiarii, numai trebuie sa te uiti un pic la intreaga tara. Gandeste-te un pic, Galati, Bucuresti, Cluj, etc….cate locuri bugetare sunt pe lb romana si cate in lb maghiara? cel care nu intra in mures la linia romana cu 9,50 poate sa incearca si pe linia maghiara. Aaaa ca nu stie maghiara? nu cred ca noi suntem de vina:). Si noi, maghiarii platim impozite pentru statul roman la fel ca voi, atuncea de ce sa nu beneficiam de drepturile noastre?

  6. Tu asta nu vrei sa intelegi…..locurile unei facultati trebuie ocupate pe CRITERII DE PERFORMANTA NU ETNIE omule….poti merge linistit la galati oradea craiova cluj timisoara iasi si sa dai admitere…..tu esti obligat de statul roman sa cunosti limba romana…eu nu sa cunosc limba maghiara….tu te poti inscrie la orice facultate si sectie vrei u insa prietene io nu ma pot inscrie la umf tgm la sectia maghiara ma intelegi tu pe mine?in plus romani sunt undeva la 16 milioane ,voi cam 1,3 mil conform ultimului recensamant…deci teoretic noi ar trebui sa avem de cel putin 10 ori mai multe facultati decat voi nu ca sa fie concurentza egala?(dar sa nu uitam ca voi puteti da admitere si la facultatile in limba romana)Deci explicam tu mie la mine in tara de ce ai tu mai multe oportunitati decat mine???tu esti cel asuprit sau eu ?nu va mai dati raniti ca romani isi bat joc de voi,ca nu e asa ….

  7. Portik Szilárd Levente asta e marea gresala in actualul sistem…exista LOCURI SPECIALE PT MAGHIARI ROMI si alti?DA ce voi santeti mai idioti de aveti locuri speciale?Asta nu e discriminare?De ce nu se supara nimeni ca voi aveti LOCURI SPECIALE?Pai n u santem toti egali…..am dat exemplul mai sus,repet cel mai corect este ca locurile unei universitati si orice functie trebuie ocupata PE CRITERII DE PERFORMANTA!!!!<NU ETNIE RASA SAU CULOARE POLITICA

  8. Cioarec Alexandru Ceea ce spui tu ii corect dar e o problema . Sa presupunem ca intra 70% romani ceilalto 30 % maghiari sau invers . Atunci la maghiara o sa fie prea multi profesori , ce faci ?. Nu poti in fiecare an sa iti pui cati profesori ai nevoie , ei au contracte care tin un interval de timp . Asta cum o mai rezolvi ? De asta trebuie un numar fix prestabilit din ambele .

  9. LA Bucuresti se construieste scoala doar pentru rromi , cand nu exista destule cadre didactice pentru romania . La facultati si la scoli au locuri gratis de pomana . Totusi in legatura cu asta de ce nu protesteaza nimeni ? Circ ii de cand s-au amestecat politicienii in tot cacatul si va umfla penele cu tot felul de tampenii .

  10. Paii bine dar daca LP sunt 2 profesori la 50 de studenti(ex anatomiei)si vor fi in cazul asta 2 profi la 30 de studenti nu e mai bine pt studenti??A si oricum nr poate ramane constant in cazul in care faculatea ar ramane cum e acum pt ca profi maghiari ne predau si noua(la lp si unii chiar foarte bine si nu ar fi nici o problema au ce face,iar la curs ar fi mai putini elevi doar…..nu e asa greu de rezolvat…..Insa lucrul care imi face pur si simplu scarba este noua cerere a UDMR ca unguri sa studieze exclusiv pe cadavre romanesti…??e de asta ce plm mai zici?Deci aici deja incep sa ma enervez……e ca si cum ar zice primu ministru de maine ungurii nu au voie sa bea apa sau ceva de genu……nu ne mai acuzati pe noi de snobism,de nazism si alte lucruri……poi cine plm e udmr ?reversul lui hitler…asa ceva nu mai pot suporta……sincer zic, sa faceti ceva in privinta asta voi maghiarii…ca din cauza unor tembeli cum sant liderii udmr adunati ura romanilor asupra voastra,daca zicea un roman asta,era direct amendat si dosare penale si toate treburile…..dar pt udmr e permis?

  11. Si ai perfecta dreptate…dar nu uita ca circul a plecat de la udmr….Oricum solutia cea mai ok era infiintarea separata a unei facultati cu predare exclusiv in maghiara cu fonduri europene sau de la budapesta…si atunci studentii aveau de ales….nu era nici circ,nu ne afecta nici pe noi nici pe voi si era totul ok…asta e un fel de joc politic asa ,sa bifeze si udmrul ceva,in campanie sa zica si ei ce mult au facut pt maghiari,si sa mearga lumea la vot…

  12. Cioarec Alexandru Stai putin! Noi, maghiarii nu avem locuri speciale la nici o facultate. Eu, daca maduc la seria romana nu primesc locul bugetar ca si un rom. Ai dreptate! Suntem toti egali! Toti vrem sa ne fie mai usor, sa ne fie mai bine. De asta vrem sa invatam in lb maghiara. Treaba cu udmrul, pe care ai scris mai sus…nici mie nu-mi place, si poti sa crezi, imi vine sa vomit de extremisti!(fie extremist german, roman, maghiar, etc). La fel nu prea sunt de acord cu protestele….suntem oameni civilizati, avem capacitatea de a gandi, deci ar fi posibil sa rezolvam problema in vorbe. Sincer, am vorbit cu prieteni romani, care au fost la protest si nici nu stia contra ce au facut protest. Iar faptul ca au spus la lpuri si cursuri ca daca merg la protest nu primesc absente, etc…nu prea mi se pare corect nici fata de voi nici fata de noi. Acuma ma intelegi?:)

 5. LOL. Ce prostie… Ce manipulare! Secţie maghiară există şi în prezent. Nici voi, LSTGM, nu știţi de ce protestaţi! Despre înființării departamentelor maghiare este vorba acum, care vor fi înființaţi cu hotărârea de guvern oricum. Deocamdată nici nu ştim, cine vor conduce aceste departamente şi dacă vor schimba ceva. După atâtea proteste se poate că nimic nu va schimba după înființarea departamentelor maghiare… Numai profesorii maghiari pot să decide cine va preda pe linia maghiară. Aşa este şi normal, aşa este democratic: profesorii maghiari să decide în treburile liniei maghiare, dacă împreună nu pot. Măcar se știe cine vor candida pe conducerea departamentelor şi ce planuri au???

 6. In primul rand, si eu am undeva in arborele genealogic [nu foarte departe de numele meu], sange de ungur. Si totusi nu mi se pare corect, ca intr-o tara in care limba romana este limba oficiala, minoritatile sa vina see you tot felul de pretentii, sincer. Eu daca vreau sa studiez orice in Anglia, trebuie sa studiez in limba engleza, iar daca ma duc in Germania, trebuie sa stiu germana. Pe cei de acolo ii doare in cot ca nu ma descurc prea bine see you limba lor si ca as retine poate mai usor in limba mea materna. Daca vreau sa studiez in limba materna, ma duc in tara in care se vorbeste limba respectiva si studiez acolo. Daca, prin absurd, se accepta scindarea Umf Tg Mures, atunci, pentru studentii care termina alta sectie decat in limba romana si doresc sa lucreze in sistemul medical romanesc, sa se introduca un examen de limba [gramatica si comunicare], plus examenul de terminologie medicala in limba romana.

 7. Dra, hai sa-ti spun cum sta treba cu UMF Targu Mures… la valoarea doctorilor care ii scoat de pe bancile ei, Targu Mures e cea mai prestigioasa si mai tare universitate din Romania. Stii de ce a fost acreditata doar cu B, UMF Targu Mures? Pentru ca e cea mai tare universitate de medicina din Romania si asta roadea si durea pe toate celelalte, le dadea cosmaruri noaptea in somn, si toate celelalte nici in 100 de ani nu o ajungeau altfel din urma. Dar asa, prin finantare mai slaba si scindare in doua se intampla ceea ce zicea Caesar acum aproape 2000 de ani… Divide et Impera… dezbina si condu!

  Iasi si celelalte poate ca sunt mai tari la cercetare, unele, dar la doctorii scosi niciuna dintre universitatile de medicina nu atinge valoare UMF Targu Mures.

 8. Hota Octavian Emil A fost acreditata B pentru ca e cea mai tare Universitate … Pai da , la naiba cu logica . Un copil de patru ani are fantezii mai frumoase . Nu stiu ce se preda la Biblioteconomie si Arhivistica dar umpic de logica sigur nu . Iar la de unde ies doctori buni , au iesit de peste tot doctori buni , nu stiu de cand se masoara la cantar de unde ies , sau ce inseamna un doctor bun pentru tine . Te rog sa imi spui daca ii inspectezi tu personal sau te invit ori la Iasi ori la oricare universitate sa vezi din pacate ce fel de oameni termina medicina , asta e valabil de la Tg.Mures pana la Bucuresti . Stiu ca suntem in Romania dar si in tara asta sa spui ca a fost acreditata la B pentru ca ii durea la basca pe la alte universitati . Citeste pe ce baza se face acreditarea , nu am vazut articolul " In cazul in care o Universitate e tare , celalalte pot sa intervina si sa o traga jos la B deoarece este foarte usor sa faci asa ceva , nu terbuie decat sa schimbi de la A la B pe cateva pagini de web si sa rogi frumos cateva comisii de acreditare " .

 9. Dániel Zaharia-Kézdi Daniel, tu ti-ai rupe toti neuronii la Biblioteconomie, mai bine nu! A fost un complot bine bus la punct, acreditarea la B a UMF Tg Mures. UMF Targu Mures deranja pe cine nu trebuia si au zis, ca gata, s-a terminat. O rupem in doua si e gata! Ii mai dam si un B sa fie tacamul complet.

 10. Dániel Zaharia-Kézdi si Hota Octavian Emil , nu vreti totusi sa ajungem la un compromis si sa terminam cu certurile inter-etnice? Nu mai conteaza care e mai tare si care nu, conteaza mizeria care sta la baza intregului scandal. Mizeria se numeste clasa politica romana. In timp ce noi, romani si maghiari, ne certam ca prostii pe niste nimicuri, clasa politica actuala vinde tot ce se poate numai sa mai poata jumuli ciolanu'. Ganditi-va in felul urmator: in momentul de fata, persoanele care ar trebui sa reprezinte interesele noastre nationale, repet, atat ale romanilor cat si ale maghiarilor din Romania, ar fi in stare sa dea orice, oricui cere, numai sa poata sta comfortabil la putere. Scandalul legat de UMF e doar o picatura din bazin. Ganditi-va la ACTA, Rosia Montana, Exploatarile Chevron, astea fiind doar cele mai sonore nume in materie de "imi vad si bunicii". Concluzia: nici un partid de la ora actuala nu are ca scop bunastarea poporului, nici macar UDMR pentru voi maghiarii.

 11. Alex Ionaş-Sălăgean Eu na ma certam cu nimeni doar mi s-a facut greata de ce circula pe pagina si am scris si eu ce am de scris , si am raspuns la ce mi s-a scris . Pe jumatate roman pe juma maghiar , eu stiu cel mai bine ce non-sens sunt certurile interetnice , si nu le promovez din nici o parte . In legatura cu ce ai scris ai total dreptate .

 12. Sa clarificam. Pagina asta nu e proasta, politica adoptata in schimb e una autodsitructiva. In loc sa scoateti la iveala slabiciunea clasei politice actuale, care, dupa cum am mentionat si mai jos, si-ar vinde si bunicii numai sa mai poata sta comfortabil la putere, voi ajungeti la conflicte inter-etnice. Oameni, atat romani cat si maghiari, terminati! Pentru najunsurile politicienilor in materie de caracter, cultura si respect fata de popor, noi ajungem sa ne certam. Nu vi se pare aiurea?

 13. Dániel Zaharia-Kézdi Dle student Kezdi, ia spune pe sleau de ce ai ales Iasi-ul sa studiezi medicina si nu ai ales, de exemplu, Timisoara, Bucuresti sau Oradea, ca la Iasi tot in limba romana inveti, sa dovedesti ca un tanar tanar valoros, sa-ti faci mandri parintii. Sa-ti zic eu? Pentru ca asa cum te-ai laudat tu, tatal tau e decan acolo si profesorii n-ar vrea sa-l supere pe dl decan, picandu-i fiul la vreun examen. Plus, dupa aceea pariez ca te bagi si tu acolo, sa iti inmoi ciocul in milioanele de euroi care vin la cercetare, datorita pseudo-acreditarii cu A in Aracis. Decat sa fiu manjit cu mite si delapidare de fonduri de milioane de euro, mai bine un simplu bibliotecar , de o mie de ori.

  Recunosc ca meseria de doctor e una dintre cele mai grele si cele mai responsabile, respectandu-i foarte mult pe doctorii valorosi, dar pana una alta esti doar un studentache, de bani gata, care are mult de studiat si de citit pana sa ajunga la valoarea parintilor. Si de unde iti iei cartile? De la biblioteca, bineinteles. Cine te serveste, ce crezi? Un absolvent de biblioteconomie, si care lucreaza intr-o biblioteca universitara, ca si mine. Un profesor te bantuie 1-2 semestre, poate putin mai mult, dar un bibliotecar te poate bantui 6 ani. Daca te trimit intr-o biblioteca, intr-un depozit de carti te pierzi.

 14. Hota Octavian Emil Studiez ca toti altii studenti , si am niste parinti severi , ai facut acuzatii nici nu ma cunosti pe mine sau pe oricine din familia mea. Te doare ca ai terminat o facultate si nici macar un argument nu poti sa formulezi , asa ca scrii niste prostii . Multumim ca ai dat dovada de cat de mare taran esti . Mai iesi la aer daca ti s-a prafuit creierul in biblioteca .

 15. Dániel Zaharia-Kézdi Daca chiar zici ca ai parinti severi, atunci, el, ca tata si ea ca mama, tinand la prestigiul si reputatia lor, te-ar fi trimis in cu totul alt centru universitar, decat in cele in cele care profeseaza ei, sa iti areti adevarata valoarea.

  Cunosc cazuri in care copii de profesor univesitar i-au avut ca si profesor. Si cunosc si deznodamantul.

 16. Salut,

  ma amuza foarte tare magariile voastre dar in acelasi timp e foarte trist ca o Universitate care a fost candva renumita s-a dezintegrat in acest hal…
  Desi nu sunt studenta la UMF Tg Mures, ci la UMF Cluj, permiteti-mi sa va zic parerea mea: sunt maghiara, dar nu mi se pare o idee buna aceasta separare din mai multe motive: in timpul in care voi v-ati certat asupra unei idei -care mai mult se bazeaza pe politica decat pe educatie- ati promovat discordia latenta care oricum exista tot timpul intre romani si maghiari; poate ca voi nu ati observat chestia asta, dar la TARGU MURES este cea mai relevanta aceasta discordie!! In 5 ani de zile, de cand stau la Cluj, nu s-a atins nimeni de masina mea cu nr. de inmatriculare HR, in schimb aici in 2 zile cineva a spart geamul (nu avea ce sa fure). La Cluj nici un profesor, nici un asistent, NIMENI nu m-a facut sa ma simt “intrusa” sau nu m-a batjocorit pentru dezacordurile pe care le-am facut pe parcurs, si nimeni nu mi-a dat nota mai mica la examen numai pentru ca sunt maghiara. Doar la voi se intampla asa ceva, pentru care VOI sunteti vinovati, STUDENTII… voi ati permis sa se intample asa. In loc sa traiti in pace si sa va bucurati de profesorii valorosi, de la care chiar puteti invata ceva (indiferent daca ei sunt maghiari sau romani) voi v-ati pus in aceasta situatie proasta, care pana la urma e in dezavantajul tuturor… Cine inca nu si-a dat seama in 100 de ani ca maghiarii in aceasta tara nu o sa aiba niciodata autonomie (si orice lege ar exista, tot o minoritate o sa fim), imi pare rau sa zic asta, dar este un PROST!
  La un moment dat mi-a parut rau ca nu am dat admitere la UMF Tg Mures, dar la ora actuala cred ca nu puteam sa iau o decizie mai buna. Si poate ca unii dintre voi ati ramas cu imaginea UMF-ului vostru de acum 30 de ani, dar imi permit sa va atrag atentia ca lucrurile nu mai stau asa de cativa ani…. nu sunteti departe cea mai buna facultate de medicina din tara, si enuntul ca “UMF Tg Mures scoate cei mai buni doctori din tara” e penibil! Cum sa fie asa cand la un curs nu este prezent nici macar 50% dintr-o serie? Cand nu mergeti la stagii?? Cand va cumparati examenele?
  Cu toata energia pe care ati consumat pe niste cereri si proteste tampite, s-ar putea ca ati fi reusit sa schimbati ceva in sistemul vostru de invatamant, conditiile in cadrul UMF etc.
  In concluzie, va felicit ca ati atras atentia intregii tari asupra voastra si va multumesc in numele tuturor colegilor mei ca ne-ati pus pe noi (maghiari din alte UMF-uri care erau comfortabili in anturaj roman) intr-o situatie nasoala, in care colegii nostri romani ne intreaba: “si acum ca aveti departament maghiar separat, nu vreti sa va transferati si voi acolo?”

 17. Ce drepturi au comunitatea de romani in Canada ? Sa invete franceza , engleza, istoria Canadei , sa respecte legile Canadei.
  Noi romanii ne lasam umiliti de 20 ani de ambitiile liderilor udmr, de duplicitatea lideriilor pdl , psdr care s-au succedat la putere.

Leave a Reply