Skip to content

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) 

Inca de la infiintarea sa, ANOSR a reunit cele mai multe organizatii studentesti cu traditie, infiintate imediat dupa revolutie, impreuna constituind o echipa bazata pe principii si profesionalism. Aceasta reprezentativitate ne este recunoscuta si sustinuta de organizatii importante din societatea civila, mass-media, de comunitatea academica si importanti actori centrali precum Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei.

ANOSR isi are radacinile in miscarile sociale studentesti din toamna anului 1998, cand liderii studentilor au resimtit lipsa unei coordonari centrale si eficiente. Astfel la 4 aprilie 1999, la Timisoara, Cu ocazia Saptamanii Internationale Studentesti, are loc Adunarea Generala de Constituire la care au participat 28 de organizatii studentesti din intreaga tara.

ANOSR a trecut la sfarsitul anului 1999 printr-un adevarat botez al “focului” datorita amplelor miscari sociale in valuri, moment in care am dovedit ca suntem capabili sa reprezentam si sa mobilizam zeci de mii de studenti pe strazile a mai bine de 70% din centrele universitare romanesti.

ANOSR si-a dobandit personalitatea juridica abia in aprilie 2001 printr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie, in contextul unei evidente opozitii a guvernului din acea vreme. Devine astfel prima federatie nationala studenteasca din Romania.

ANOSR a primit in octombrie 2002 statutul de membru cu drepturi depline al Forumului European al Studentilor (ESU) devenind prima si unica federatie studenteasca din Romania recunoscuta si reprezentata la nivel european.

ANOSR se orienteaza spre reprezentarea si promovarea intereselor studentilor din Romania sub aspect educational, social, economic si cultural, atat la nivel national cat si international. Suntem in primul rand o platforma de comunicare intre organizatiile membre, urmarind in acest sens sa facilitam parteneriatele si schimbul de resurse intre organizatiile studentesti.

ANOSR are ca obiectiv principal reprezentarea intereselor comune ale studentilor, ale membrilor sai, formarea de lideri la nivel national si international precum si promovarea acestora in societate. In relatia cu organizatiile membre ne bazam pe principiile transparentei si non-partizanatului, facilitand accesul oricarei structuri studentesti reprezentative si apolitice, la initiativele noastre. Sprijinim implicarea lor in procesul decizional la toate nivelele.

ANOSR se implica in dezvoltarea politicilor educationale si de tineret la nivel national si international, formuland si sustinand pozitia studentilor, oferind organizatiilor membre sprijin in implementarea eficienta a acestor politici la nivel local.

ANOSR s-a dovedit a fi un deschizator de drumuri si factor decisiv in evolutia miscarii studentesti din intreaga tara: fiind primii care am initiat dezbateri publice in Romania pe tema Procesului de la Bologna si a Asigurarii Calitatii si primii care printr-o campanie puternica (“Give me 5” – % din PIB) si un set de revendicari realiste si calitative am reusit sa obtinem, in negocierile cu Guvernul, peste 80% din revendicarile studentesti. Totodata sub mediul academic universitar roman a pornit primele mobilitati interne din Romania, oferind astfel o noua dimensiune conceptului de schimb de experienta, datorita demersurilor ANOSR.

Abordarea noastra pro-activa ne-a asigurat rolul de initiatori a multiple activitati studentesti considerate a fi exemple de buna practica: suntem singurii si primii care am organizat un Forum al Organizatiilor Studentesti din Romania, avand rolul unui cadru de dezbateri si consolidare a miscarii studentesti, unde se stabilesc liniile generale de actiune pentru anul urmator; suntem primii care am lansat campanii nationale de informare si constientizare cu privire la drepturile studentilor (“Ce te doare?”) si reformele din invatamantul superior (“Saptamana Bologna in Universitati”). Acestea au fost organizate in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Structura ANOSR este:
1. Adunarea generala.
2. Birou de conducere

– Presedinte
– Secretar general
– 7 Vicepresedinti

3. Cenzor

ANOSR a pledat pentru un stil de lucru nedemagogic, nepartizan, bazat pe fapte, documente relevante si standarde de calitate, precum si pe propuneri reale din partea ambilor parteneri de dialog pentru solutionarea problemelor aparute in cadrul procesului de reforma.

Profesionalismul si dorinta permanenta de imbunatarire a activitatii de reprezentare a studentilor ne-au recomandat la nivel european, devenind primii care am pus Romania pe harta reprezentarii studentesti europene, prin alegerea reprezentantului ANOSR, domnul Viorel Proteasa, in structura de conducere a Uniunii Europene a Studentilor (ESU) si mai tarziu, domnisoara Ligia Deca in functia de presedinte al aceleiasi structuri de reprezentare europeana, fiind primul presedinte roman al ESU.

Va asteptam sa intrati in echipa ANOSR!
REPREZENTAM VIITORUL!

http://anosr.ro/