Skip to content

Ce este Twitter?

Twitter e reteaua sociala cu cea mai mare creste din Romania in 2010. Conform zelist.ro  a crescut 1100% in 2010.
Ce este mai exact? Definitia oficiala ca e o platforma de microblogging. Sa va explic cum sta treaba.Cel mai important e ca pe twitter nici un mesaj nu poate fi mai lung de 140 de caractere. De fapt in Ro Twitter-ul e folosit de cateva mii de oameni in mod  regulat ca un fel de Canal de Mirc pe vremuri, pentru cine isi mai aminteste.
Exista cateva mari deosbiri de Mirc. In primul rand pe twitter cand intri prima data desi esti conectat nu vezi sa scrie nimeni nimic. Pentru ca trebuie sa dai Follow unor oameni ca sa vezi ce se scrie. Twitterul te ajuta pentru ca iti da sugestii , sau s-ar putea sa cunosti tu cateva conturi. In plus sunt cateva functii care iti cauta prietenii dintre adresele tale de mail , gmail , yahoo etc.
Dupa ce ai dat Follow si urmaresti niste oameni o sa observi ca daca tu scri nu-ti raspunde nimeni. Asta e inca o mare deosebire de Mirc pentru ca Twitter-ul nu are reciprocitate daca tu dai follow cuiva , el iti da follow numai daca vrea.  Acuma de multe ori e bine sa dai follow la oamenii care te intereseaza si plus la oamenii care sunt importanti gen @chinezu @piticu21  sau puteti incepe cu cont care va e foarte util @LSTGM , contul ligii studentilor. Sigur veti primi si follow back.
Pe langa conturi pe twuitter se urmaresc un fel de canale. Se numesc Hashtaguri si au un diez in fata cuvantului. Astea sunt topicuri si puteti vedea pe toti(chiar daca nu-I urmariti cu follow) cei care scriu despre un anumit subiect. De exemplu #peblog , ce se scrie pe bloguri in Romania sau #mures, ce se scrie despre mures. Dar acestea se pot fi create de oricare dintre voi pe orice tema . 
Ca sa va dau un exemplu: “cele mai grele sesiuni sunt la #umftgm “. Daca lumea incepe sa foloseasca hashtagul umftgm am creat un canal al celor care vorbesc de umf Tg Mures.
Acum a ce mai trebuie sa stiti… creearea unui cont dureaza maxim 5 minute. Exista o multime de aplicatii pentru telefonul mobil, pentru browsere si  aplicatii de tip desktop.
Eu folosesc Hootsuite pentru gestionarea de conturi multiple(facebook, twiter, facebook pages). Acasa pentru twitter folosesc twitdeck si pe mobil folosesc twitter for blackberry dar este pentru android, iphone si orice. Mai nou si telefoanele  care nu au conexiune la net sau nu sunt smartphone se pot conecta la twitter vezi aici
De ce sa ai cont de twitter? Pai pentru ca e simplu, usor de folosit , si e uber util daca ai multi follower si ii urmaresti pe multi. In primul rand afli in cateva  secunde orice stire, poti sa socializezi online intr-un mod mai putin tampit decat pe facebook, unde primesti mii de invitatii, cu un simplu unfollow i-ai scos din list pe toti spammerii, si oricum toti sunt limitati de cele 140 de caractere , ceea ce ii face pe toti sa fie super concisi si exacti.
Ce mai trebuie sa stiti e ca pe twitter linkurile sunt mai ciudate si o sa vi se pare ca sunt linkuri virusate. Doar ca din nou limita de 140 de caractere i-a facut pe oameni sa fie inventivi si au aparut servicii gen bit.ly, ow.ly pentru scurtarea linkurilor.
Si ca sa va dau un exemplu de ce fain twitterul: Sa zicem ca o serie are examen grila la interne, in anul 5. Se inteleg toti pe grup ca tagul sa fie #interneV. Cum apar grilele toti scriu pe tagul respectiv raspunsurile sau pun intrebari despre  subiecte. Cat credeti ca va fi nota majoritatii la examen?
sau ai examen oral si ai telefonul, te intelegi cu colegul de camera pe tag-ul #copiezpetuitar sa scrieti amandoi, tu intrebarile el raspunsurile. Nu te costa sms-uri , e simplu, se poate face colectiv, adica 5-6 oameni in camin 10-20 la examen.
Numa` zic nu instig doamne fereste la copiat. J
Cam asta e pe foarte scurt despre twitter. Daca aveti intrebari ma gasiti pe Facebook
Pe twitter ma gasiti cu contul @xtensii
Cu bine
 Mihai Negrea
Mai jos va pun o poza cu cum arata desktopul meu de twitter