Skip to content

       Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România


Scurtă descriere:
Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) este o organizaţie studenţească, independentă, non-guvernamentală şi apolitică care reprezintă interesele profesionale, ştiinţifice, sociale şi culturale ale studenţilor medicinişti. FASMR este membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).
Înfiinţată în 1994, FASMR reprezintă înteresele comune a peste 10.000 de studenţi medicinişti din 8 centre universitare din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Tirgu Mureş) în relaţia cu autorităţile statului, cu Universităţile din care fac parte şi cu ceilalţi parteneri externi.
Misiunea Federaţiei este de reprezenta studenţii medicinişti din întreaga ţară şi de a oferi consiliere şi ajutor comunităţilor din care facem parte.

FASMR are ca scopuri:

  1. promovarea şi apărarea intereselor profesionale, sociale şi culturale ale studenţilor în medicină;
  2. facilitarea accesului studenţilor în medicină la informaţii de interes general şi profesional;
  3. promovarea educaţiei medicale;
  4. promovarea culturii şi a tradiţiilor românesti în rândul populaţiei;
  5. responsabilizarea populaţiei în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate proprii;
  6. promovarea şi apărarea drepturilor omului;
  7. încurajarea cercetării ştiintiice şi a pregătirii profesionale a studenţilor în medicină;
  8. apărarea drepturilor intelectuale ale studenţilor în medicină ;
  9. promovarea unei stări de bine fizice şi mentale în rândul populaţiei generale prin promovarea unui stil de viaţă sănătos;
  10. facilitarea comunicării între studenţii în medicină şi mediul academic universitar.
Activităţi:Activităţile, proiectele şi programele FASMR, urmăresc organizarea internaţională a IFMSA (International Federation of Medical Students’ Association), fiind orientate cu predilecţie către societatea civilă dar şi către studenţii medicinişti şi nu numai. Vă punem la dispoziţie în continuare o foarte scurtă prezentare a principalelor noastre proiecte, în speranţă că vă vor face o idee asupra e ceea ce înseamnă astăzi FASMR şi asupra direcţiei spre care noi, ca federaţie, ne îndreptăm:
1. Schimburile Studenţeşti Profesionale şi de Cercetare (SCOPE/SCORE) se desfăşoară la nivel internaţional şi sunt atât unilaterale cât şi bilaterale. Aceastea se desfăşoară cu precădere vara, când studenţii medicinişti din centrele membre FASMR pot face timp de o lună practica de vară în clinici şi spitale din alte ţări, în timp ce în locul lor studenţi străini vin în România. La nivel mondial prin IFMSA au loc aproximativ 7500 de astfel de schimburi anual (6000 – schimburi profesionale şi 1500 – schimburi de cercetare), iar la nivel naţional, circa 140 de studenţi beneficiază de acest program.
2. Sănătatea Reproducerii şi SIDA (SCORA):
Departamentul SCORA (Standing Committee on Reproductive Health including AIDS) al FASMR desfăşoară intense campanii de mediatizare a modului de răspândire a bolilor cu transmitere sexuală, de distribuţie a materialelor informative şi prezervativelor în discoteci, cluburi şi baruri, precum şi campanii de educaţie sexuală în şcolile din prejma centrelor universitare unde FASMR are asociaţii locale membre. Pe lângă aceste campanii de informare şi profilaxie, acest departament organizează anual o sesiune de schimburi studenţeşti internaţionale, prin care aproximativ 30 de studenţi străini sunt găzduiţi în România timp de două săptămâni pentru a discuta împreună cu omologii lor din alte ţări probleme legate de sănătatea reproducerii şi pentru a organiza împreună proiecte în acest domeniu.
3. Educaţie Medicală (SCOME):
Departamentul de educaţie medicală al FASMR are scopul de a facilita şi stimula implicarea sudenţilor în asigurarea calităţii programelor de educaţie medicală locale şi naţionale. Proiectele acestui departament au scopul de a rezolva problemele locale sau naţionale legate direct de educaţia medicală şi încurajează în acelaşi timp studenţii să se implice activ în îmbunătăţirea propriei educaţii atât curriculare cât şi extracurriculare. Deparatamentul încurajează de asemenea schimbările necesare în procesul de educaţie şi colaborarea cu oficialităţile de la nivel de universitate, dar şi de la nivel naţional pentru promovarea informării studenţilor şi asigurarea unui nivel profesional optim. Realizarea acestor scopuri se face prin următoarele proiecte naţionale:
  • Chain of life – Don’t break it! – Curs de prim ajutor iniţiat de Societatea Studenţilor Medicinişti “Hipocrates” Sibiu şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea. Se desfăşoară în mai multe centre universitare, fiind susţinut de paramedicii SMURD Sibiu şi ai Serviciului de Ambulanta Oradea. Studenţii au ocazia prin acest curs de a învăţa şi exersa principalele manevre de acordare a primului ajutor (BLS – Basic Life Support).
  • TransMed – proiect transnaţional de schimburi interuniversitare pentru studenţii medicinisti între diverse centre universitare din ţară şi Republica Moldova prin care este facilitat studiul medicinei, timp de două săptămâni, într-un alt centru universitar. Fiecare poate aprecia pe baza propriei experiente centrele universitare în care are ocazia să participe la procesul de învăţământ.
  • Limbajul semnelor. Proiectul îşi propune să faciliteze comunicarea viitorilor medici cu persoanele cu probleme de vorbire şi auz, conducând astfel la oferirea unui act medical eficient, cresterea complianţei pacienţilor şi accesul acestora la servicii medicale. În colaborare cu Asociaţia Naţională a Surzilor din România sunt organizate cursuri de limbaj mimico-gestual pentru studenţii medicinişti, urmate de practică şi atestarea participanţilor.
  • Curriculum database – proiect ce presupune comunicarea la nivel naţional şi internaţional de informaţii privind universităţile şi structura programei universitare în scopul creşterii vizibilităţii şi asigurării unor informaţii necesare studenţilor în anumite condiţii (ex: Erasmus). Presupune informaţii legate de: curricula, evaluare, secţii şi limbi de studiu, facilităţi, taxe, credite transferabile etc.
  • Congrese pentru Studenţi şi Tineri Medici – Congresele naţionale sunt evenimente anuale care oferă studenţilor în medicină şi tinerilor medici oportunitatea de a se afirma în domeniul medical. Congresele se desfaşoară în fiecare centru membru FASMR şi sunt structurate sub forma unor sesiuni de comunicări ştiinţifice în prezenţa unor personalităţi ale lumii medicale.
  • Conferințe de orientare post-universitară. Proiect initiat de OSM Cluj pentru a facilita accesul studentilor la informatii legate caracteristicile si evolutia carierei post-universitare in functie de specialitatea aleasa. Se incearca transmiterea unor informatii realiste si utile pentru a facilita alegerea unei specialitati cat mai potrivite pentru fiecare student si pregatirea studentilor pentru cerintele activitatii profesionale propriu-zise. Se desfasoara sub forma unor prezentari tinute de medici specialisti sau rezidenti ce expun caracteristicile specialitatii respective din punct de vedere obiectiv si structurat clar.

4. Refugiaţi şi pace (SCORP)
Acest departament înfiinţat în anul 2000 se desfăşoară în 4 centre membre FASMR şi urmăreşte protejarea drepturilor omului (cu precădere în relaţia medic-pacient), ajutorarea şi integrarea socială a refugiaţilor din România, informarea studenţilor medicinişti şi nu numai, în legătură cu diverse teme legate de etica medicală şi promovarea păcii în rândul tuturor categoriilor sociale. Prin intermediul federaţiei internaţionale, voluntarii FASMR desfăşoară campanii umanitare de întrajutorare a persoanelor aflate în zone de conflict.

5. Divizia de training
Înfiinţată în 2006, divizia de training FASMR are în prezent peste 30 de membri, care desfăşoară de-a lungul anului universitar proiecte de educaţie non-formală cu scopul de a creşte nivelul de profesionalism din activităţile FASMR. Până în prezent, peste 400 de membri FASMR au participat la traininguri organizate de această divizie pe teme precum Project Management, Time Management, Facilitation, Conflict Prevention, Handover, etc.

6. Departamentul IT şi Media
Înfiinţat în anul 2007, acest departament al FASMR se ocupă cu dezvoltarea şi actualizarea site-ului FASMR, realizarea materialelor de promovare (afişe, pliante, bannere, etc.) şi cu promovarea activităţilor Federaţiei în mass-media.
7. Sănătate Publică (SCOPH)
Fiind cel mai mare şi cel mai vechi departament din cadrul FASMR, această divizie FASMR dezvoltă proiecte naţionale pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul populaţiei generale prin campanii de informare şi profilaxie, eliminarea unor obiceiuri cu potenţial nociv din viaţa cotidiană a populaţiei României (fumat, alcool, droguri, etc) şi înfluenţarea politicilor de tineret şi sănătate elaborate de autorităţile statului. Numeroasele proiecte se adresează populaţiei generale şi se bucură de aprecierea şi suport din partea autorităţilor şi din partea a numeroşi parteneri din ţară şi din străinătate (Micii Sanitari, Doneaza sange – fii erou!, Sanatate în paşi de dans, Orphanage Initiative in Romania, Stop TB, Pune pret pe sanatatea ta – campanie anti HPV şi cancer de col uterin, Campanii de profilaxie a fumatului, alcoolului, diabetului zaharat, obezităţii, Campanii de îmbunătăţire a strării de sănătate a populaţiei prin controale periodice, Teddy Bear Hospital – scăderea fobiei de Doctori în rândul preşcolarilor, etc.
8. Informare studenţi şi comunicare cu autorităţileSubiectele principale in care sunt implicati atat studentii cat si autoritatile sunt legate de invatamantul formal si calitatea lui. Subiectele principale sunt rezidentiatul si procesul Bologna. In privinta rezidentiatului se sustine o comunicare stransa intre facultati si toti studentii. Procesul Bologna, ale carui baze oficiale au fost puse in 1999, este un mijloc de atingere a unor standarde inalte de calitate in universitatile europene, asupra carora au convenit majoritatea statelor europene. Bologna este o tema ce a fost pe agenda fiecarei universitati la nivel european si national in ultimii ani incercand sa stabileasca o noua modalitate, structura in educatia medicala si nu numai; exista o serie de procese ce constituie Bologna, precum structura pe 3 cicluri, reducerea anilor de studiu si introducerea masterului prelungit, evaluare cadrelor didactice de catre studenti. Intre punctele incluse in desfasurarea acestui proces se numara asigurarea mobilitatii studentilor, implementarea ECTS, conceptul de “life long learning”, asigurarea si evaluarea calitatii etc. Sistemul de evaluare al cadrelor didactice este implementat sau in curs de implementare in majoritatea centrelor, dar in forme diferite si cu eficiente variate. Se colaboreaza cu Universitatile pentru crearea unor conditii cat mai bune in sistemul de invatamant medical.
Organizatii membre: