Skip to content

NOVA VITA: Premiera nationala in tratamentul patologiei vasculare cerebrale

O echipa mixta de neuroradiologi din Romania si Franta a reusit, in spitalul Nova Vita din Tg. Mures, sa trateze un anevrism cerebral gigant de segment cavernos carotidian. Dr. Stefanita Dima si Dr Lucian Marginean sub directa coordonare a unui Prof. colaborator din Franta (Prof. Dr. Charbel Mounayer) au reusit implantarea endovasculara a unei “conducte” (pipeline) si astfel devierea fluxului de singe dintr-un vas de singe bolnav din cap, ce creea probleme tot mai mari si ar fi putut fi chiar fatal. Aceasta duce practic la reconstructia vasului afectat, tinzind readucerea lui catre forma si dimensiunea naturala (mama).  

Dispozitivul folosit este revolutionar in terapia endovasculara cerebrala, fiind produs de o importanta companie americana. Este un stent special de tip ”flow-diverter”, folosit acum in premiera absoluta in Romania,  cu care se pot trata si anevrisme gigante, fusiforme,etc ce nu aveau solutie terapeutica pana in acest moment.
Prin folosirea acestor dispozitive medicale de ultima generatie se deschide un nou drum in terapia afectiunilor cerebrovasculare, oferind solutii unor segmente patologice greu sau inabordabile pina la acest moment.