Skip to content

Răspuns adresat Ligii Studenților din Iași

Liga Studenților din Târgu Mureș, organizație reprezentativă la nivel de universitate, alături de colegii de la Asociația Studenților Maghiari, am susținut decizia UMFST legară de vaccinare din următoarele motive:
-Majoritatea studenților UMFST desfășoară activități didactice în spitale, la capul bolnavului, mulți dintre pacienți fiind bolnavi cronici, și totodată vulnerabili în fața acestui virus nemilos. Prezentarea certificatului verde, asigură un mediu favorabil și cu risc cât mai mic de transmitere.
-Studenții cazați în cămine pot constitui foarte ușor focare COVID, datorită densității mari de studenți/cămin, prezentarea unui certificat verde reducând acest risc considerabil.


Dat fiind faptul că anul trecut, când nu a fost necesar prezentarea unui certificat verde, cursurile și laboratoarele s-au mutat în mediu online după 3 săptămâni de la începerea anului universitar, datorită focarelor din spital (care puteau fi cauzate și de către studenți), iar în acest an, odată cu introducerea certificatelor verzi obligatorii pentru cazarea în cămin și participarea la activități didactice, activitatea didactică încă se desfășoară on-site, considerăm că am luat decizia corectă față de studenți, care își pot desfășura, în continuare, activitatea fizic, la capul pacienților, 90% din studenții UMFST fiind vaccinați, procent real.


Revenind la prezent, în cadrul ședinței consiliului de administrație premergător acestei decizii, una din propunerile inițiale a fost necesitatea prezentării unui test PCR negativ pe săptămâna pentru participarea la activități didactice fizice, propunere căreia ne-am opus categoric dat fiind faptul că prețul unui astfel de test este mare, foarte mulți studenți nu își permit o astfel de cheltuială, fiind în favoarea testelor rapide antigen, acestea fiind la un preț rezonabil. Mai mult decât atât, am cerut universității asigurarea de testare sub prețul pieței (de la acea vreme), astfel fiind disponibilă testarea în cadrul CCAMF. De asemenea, am încheiat și un parteneriat cu o clinică privată, pentru testarea studenților, la un preț chiar mai mic decât cel practicat la CCAMF, anume Clinica Sante.

Referitor la acuzațiile aduse de Liga Studenților Iași, „reprezentanții Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) au amenințat la începutul anului universitar studenții care protestau împotriva restricțiilor și condiționărilor impuse și au pornit împotriva acestora o campanie de bullying pe rețelele de socializare și pe grupurile interne de discuții, mai mulți studenți fiind determinați să îi dea în judecată pe așa-zișii „reprezentanți” în structurile de conducere ale UMFST care le-au adresat colegilor lor expresii injurioase, jignitoare, de natură să aducă atingere imaginii, onoarei și demnității umane. La unele cămine studențești s-au afișat liste cu studenții nevaccinați cu scop de „umilire publică” (public shaming)”, am dori că aceștia să ne aducă dovezi clare, deoarece aceste acuze ne sunt străine.
Am fost contactați de studenți care nu doreau implementarea certificatului verde, cărora le-am explicat motivul deciziei noastre, și i-am îndrumat către depunerea unei cereri către consiliul de administrație UMFST, cerere pe care nu au depus-o, din cunoștințele noastre. Consiliul Director LSTGM nu s-a pronunțat niciodată în mediul online cu privire la situația nevaccinaților, cu atât mai mult, nu ne-am adresat niciodată nepoliticos vreunui student cu privire la cele menționate. Solicităm dovezi și menționăm că lipsa acestora în contextul de față reprezintă calomnie, fiind o falsă acuzație adusă nouă.
Date fiind dovezile din afara țării, unde procentul de vaccinare este mult mai mare decât în țara noastră iar viața revine încet, încet înapoi la normalitate, și a faptului ca 90% din studenții UMFST sunt vaccinați, și participă în continuare la activități didactice fizice, inclusiv stagii clinice la patul bolnavului, considerăm vaccinarea ca singurul mod de a reveni la normalitate și îndemnăm atât studenții cât și populația generală să se vaccineze. Doar împreună putem face diferența!

Consiliul Director LSTGM