Skip to content

Scrisoare deschisa pentru colegii Maghiari cu privire la separarea UMF

Dragi colegi maghiari,

Mă adresez vouă direct fiindca voi puteţi întelege acest lucru cel mai bine.

De ce nu vă apăraţi acum drepturile şi îi lăsaţi pe aceşti şarlatani să distrugă o universitate care reprezintă ceea ce vreţi voi din viitor?

Tot timpul aţi fost uniţi, şi v-aţi apărat drepturile ca minoritate… Şi acum, când conducatorii care ar trebui să vă reprezinte vă vor răul, adica să işi bată joc de educaţia voastră, care nu va mai fi compatibilă cu sistemul medical din Romania, nu reacţionaţi. Chiar daca nu sunteţi mândrii de Romania, din cauza istoriei, e totusi ţara voastra, unde locuieşte familia voastră, şi e o tara care va poate oferi un viitor.

De ce îi lasati să işi bată joc de parinţii voştri, care muncesc de dimineata până seara să vă poată trimita în Tîrgu Mureş la studii şi atunci cand terminati anul 6 să le spuneţi ca nu vă puteţi angaja în Romania fiindca nu vă descurcaţi în limba română şi să fiţi obligaţi să mergeţi în Ungaria sau in alte tări din Europa?

Daca ne separam, ne desfinţăm, aşa a zis ministrul Baba si aşa este, nu o sa mai existe pentru studenţii maghiari medicină dentară, farmacie, iar la medicină generală o sa fie doar 70 de locuri. Aceasta este bataia de joc la care vă supuneţi si nu spuneţi nimic … Nimeni nu vă spune adevărul, ci doar promit că o să fie mai bine când o să invăţaţi in limba maghiară tot însă nu e adevarat! nu o să vă fie mai bine.

Daca voi nu ne vreţi, noi vă vrem! Voi nu vă daţi seama cât de mult înseamnă să fim împreună, fiindcă eu ca român, dacă vreau să practic în Tîrgu Mureş, am nevoie să învăţ limba maghiară de la voi şi voi să practicaţi trebuie de la noi sa invatati limba română. Aşa că noi studenţii, români şi maghiari, nu trebuie să ne consideram rivali ci să trăim într-o simbioză, să profităm unul de celalalt.

Daca voi nu vreţi să iesiţi în stradă pentru drepturile voastre din diferite motive , noi o să ieşim fiindcă nu o să pierdeţi doar voi de la această separare, ci o să pierdem şi noi. O să vă pierdem pe voi.

Sper să ne unim! Nu putem merge mai departe în rivalitate, noi suntem viitorul acestei ţări, care fără prietenie şi înţelepciune o să fie sortită autodistrugerii.

Cu respect,
Dogar Cătălin Moise

Dacă doriţi informaţii suplimentare vă stau la dispozitie oricând
Dogar.catalin@yahoo.com