Skip to content

Studentii din Romania risca sa ramana fara drepturi

La nivel National de 6 luni de zile se discuta modificarea Statutului Studentului. Dacă în urmă cu 3 săptămâni declaram pentru Radio Mureş că forma propusă şi acceptata de ANOSR şi MECTS e cea care ne favorizează şi ne convine , de vreo 10 zile Ministerul Educatiei a venit cu o forma absolut noua si in care defavorizeaza.

Astfel la nivel national azi in toata tara ANSOR prin organizatiile locale  a demarat un protest cu privire la Statul Studentilor.

In urma intalnirii avute cu reprezentanti ai MECTS, ANOSR se declara consternat cu privire la modul de lucru si concepere a Statutului Studentului in contextul in care studentii s-au trezit peste noapte cu o noua forma a documentului!
ANOSR considera inadmisibil ca dupa 6 luni de discutii si dezbateri cu Ministrul Educatiei precum si cu reprezentanti din MECTS pe forma Statutului propusa de catre federatiile studentesti, dupa ce s-a discutat clar pe articolele propuse, studentii sa se regaseasca in fata unei noi versiuni a Statutului care nu aduce nimic nou si relevant pentru ei.

Astfel, in forma oferita de Minister s-au produs NEARGUMENTAT urmatoarele:

– Excluderea dreptului la libera alegere a cursurilor optionale si/sau facultative din totalitatea cursurilor desfasurate de catre universitate;
– Excluderea dreptului la transfer intr-o alta universitate doar pe baza acordului universitatii la care studentul vrea sa se transfere;
– Excluderea dreptului la suport de curs gratuit ;
– Excluderea garantarii libertatii de exprimare a studentilor inclusiv a criticii private sau publice aduse argumentat universitatii la care studiaza!
– Excluderea dreptului studentilor care provin din medii cu risc socio-economic ridicat sau marginalizat din punct de vedere social, a absolventilor liceelor din mediu rural sau ai oraselor cu mai putin de 10.000 de locuitori de a beneficia de servicii gratuite de integrare academica, sociala si culturala in comunitate precum si de urmarirea permanenta a traseului lor educational;
– Excluderea dreptului organizatiilor studentesti de a delega reprezentanti in structurile decizionale ale universitatii (principiu regasit si in Legea Educatiei);
– Excluderea garantarii independentei studentilor reprezentanti prin sanctionarea cadrelor didactice care se implica in procesul de alegere a acestora. Excluderea imposibilitatii de a conditiona statutul de student reprezentant!
– Excluderea reglementarilor legate de practica de specialitate a studentilor;
– Excluderea dreptului organizatiilor studentesti de a initia evaluari ale cursurilor, seminarilor, cadrelor didactice sau oricaror alte aspecte educationale sau organizatorice din universitati;
– Excluderea prevederilor legate de transparentizarea procesului de evaluare a cadrelor didactice de catre studenti ;
– Excluderea dreptului studentului la o evaluare obiectiva, indiferent de prezenta la cursuri;
– Excluderea dreptului studentilor de a beneficia anual de tabere tematice in vacantele de vara si iarna;
– Excluderea obligativitatii de rezolvare a contestatiilor depuse de catre studenti la examene de catre o alta comisie decat cea care a evaluat initial.

In ceea ce priveste forma:

– Forma propusa de catre MECTS contine cel putin 27 de trimiteri la articole din Legea Educatiei. In contextul in care acest document trebuie realizat de studenti pentru studenti si trebuie sa cuprinda intr-un mod centralizat TOATE drepturile acestora, multitudinea de trimiteri la Legea Educatiei ingreuneaza cunoasterea clara a acestor drepturi. Documentul trebuie sa fie accesibil tuturor studentilor si sa transmita intr-un mod cat mai CLAR drepturile si obligatiile, nu sa fie un mecanism de promovare a legii.
– Forma propusa de catre MECTS, din perspectiva ANOSR, are total alt scop decat cel initial. Forma propusa de catre MECTS reprezinta in acest moment doar o serie de citate din Lege, un copy-paste pe care il putem realiza si noi fara necesitatea adoptarii prin Ordin de Ministru!
– Forma propusa de catre MECTS, fara directii concrete de implementare a drepturilor studentilor va determina ca multe din aceste drepturi sa NU se implementeze niciodata la nivel local! Statutul in aceasta forma va reprezenta doar o suita de declaratii publice, generale, principiale, fara ca studentii sa beneficieze vreodata de ele!

Dupa lungi ore de discutii pe articolele Statutului, doar bifate de catre Minister, din care majoritatea promise ca vor fi adoptate, studentiilor li se aduce pe masa o noua varianta a documentului din care cele mai importante drepturi dispar subit!

ANOSR a participat constructiv la toate invitatiile Ministerului pe acest subiect, inaintand forma Statutului de peste 6 luni, fundamentand articole pe baza dezbaterilor cu toti reprezentantii studentilor, in final realizand ca interesul MECTS este total impotriva studentilor!

Atragem atentia ca Legea Educatiei precizeaza faptul ca federatiile studentesti propun Codul drepturilor si obligatiilor studentilor iar MECTS il adopta prin Ordin de Ministru si NU faptul ca federatiile studentesti propun o varianta si Ministrul adopta ALTA varianta.

In baza legii, solicitam ca MECTS sa adopte Statutul Studentului in forma propusa de federatii si acolo unde sunt probleme sa ofere punct de vedere argumentat pe FIECARE articol propus de catre NOI! Sub nicio forma ANOSR NU va accepta un Statut inutil, un simplu copy-paste din Lege!

www.anosr.ro