Skip to content

UMF TARGU MUREŞ

UMF TARGU MUREŞ – 67 ANI DE EXISTENŢĂ

Şaizeci şi şapte de ani de învăţământ universitar mureşean ne-au antrenat spre respectarea valorilor general umane, care în spiritul profesiei medicale ne cer să fim aproape de oameni, să ne folosim cunoştiinţele pentru recunoaşterea  suferinţei şi iniţierea terapiilor curative.
Credem in continuare in misiunea pe care ne-am ales-o, credem in valoarea tradiţiei şi în puterea cunoaşterii, şi nu încetăm să căutăm noi remedii, simboluri ale viitorului medicinei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie a concentrat atenţia intelectualităţii mureşene, pentru că a fost şi rămâne spaţiul unde se întâmplă veşnic ceva. În orăşelul riveran în care trăim, primăvara aparţine muzicii, poezia este o constantă preocupare a filologilor, dar pentru ca efervescenţa spirituală a oraşului să poată fi întreţinută, mai puţin etericii medici şi farmacişti robotesc în anonimitate şi cu efect. Altfel spus, ei îmbogăţesc inţelesurile vieţii prin ordonarea ideilor in functie de aspiraţiile si nevoile colectivităţii.

Universitatea este un veritabil for de dezbatere şi de înnoire a ideilor, o şcoală de gândire care polarizează inteligenţele creatoare şi care îşi orientează obiectivele in funcţie de necesităţile si de interesele sociale spre binele uman.

Împlinirea a 65 de ani de invăţământ medical superior in Târgu Mureş repezintă pentru intreaga Universitate, pentru cadrele didactice si studenţii săi un plăcut prilej de exprimare a ataşamentului faţă de venerabila instituţie de care ne-am legat destinele.
Prilej de evocare a izvoarelor şi de elogiere a performanţelor, de concepere a strategiilor de dezvoltare ştiinţifică şi didactică, aniversarea ne satisface şi nevoia de recunoaştere cu onoare a apartenenţei academice.

Competenţa si pasiunea sunt constantele activităţii cadrelor didactice. De-a lungul deceniilor, intre facultăţi si in cadrul acestora ca şi între discipline s-a creat o adevarată emulaţie, un spirit universitar propice competiţiilor şi progresului. UMF Targu Mureş a contribuit la dezvoltarea medicinei romaneşti prin oameni ale căror nume au crescut gloria invăţamântului târgu-mureşean şi naţional.

Începuturile universităţii noastre nu au pornit din haos. Ele au constituit continuarea şcolii medicale clujene prin juniorii săi de viitor, care şi-au confirmat potenţialul şi individualitatea. O parte din noi am avut privilegiul de a le fi studenţi.
Spiritele distinse ale acestor intelectuali de mare complexitate au contribuit la realizarea ideii de şcoală medicală targu-mureşeană, iar lideri de opinie, profesionişti marcanţi ai unor epoci mai vechi sau noi, prin eforturi susţinute au trasat liniile începutului şi le-au desăvârşit.

De la inceputuri si până astăzi, activitatea medico-farmaceutică a parcurs un drum interesant si dificil, de la manevrele cele mai simple, ca ingrijirea plăgilor, a operaţiilor de mică anvergură, tratamentul modest al unor afecţiuni medicale, la desăvârşirea profesională susţinută tehnologic. De la trusele de perfuzie cauciucate la circulaţia extracorporală, de la intervenţiile laborioase la chirurgia miniinvazivă s-au parcurs etapele care au conturat priorităţile  semnificative.

Trinomul activităţilor didactică, ştiinţifică şi de practică medicală a fost formula de succes. Prestaţiile noastre au fost consemnate în Revista Universităţii, publicaţie care a monitorizat evoluţia medicinii şi farmaciei mureşene.

De-a lungul timpului Universitatea de Medicina si Farmacie a devenit o institutie emblematică pentru oraşul nostru, prin activitatea unor oameni deosebiţi care şi-au asumat mari responsabilitaţi, considerand permanent ştiinţa despre om drept instrument vital.

În timp s-a modifcat şi peisajul universitar. Au apărut clădiri noi, moderne şi facilităţi de studiu şi de refacere a potenţialului fizic concordante cu nevoile studentului mileniului trei.
Suntem conştienţi de importanţa unui mediu de invăţare pentru profesiile din domeniul ingrijirii sănătăţii, medicina si farmacia, mediu reflectat in climatul, atmosfera, cultura şi personalitatea instituţională. Crearea acestui mediu a constituit o veşnică prioritate pentru noi.
Combinând tradiţia cu o abordare dinamica, progresivă a procesului didactic si ştiinţific, cadrele noastre didactice sunt determinate să ofere programe de invăţare inovatoare si relevante, care satisfac necesităţile societale.

Astfel facultăţile si departamentele constituie elemente de permanenţă ale structurii educaţionale şi sunt responsabile pentru calitatea contribuţiei aduse educaţiei şi cercetării.

Universitatea doreşte să ofere absolvenţilor săi cunoştinte solide şi o perspectivă multidisciplinară a profesiunilor medicale. Mai mult decat atât, cursurile postuniversitare, programele doctorale şi de rezidentiat, dedică o atenţie specială educaţiei medicale continue.

Studenţii noştri vin din toată ţara, dar şi din alte ţări europene. Ei pot alege să studieze specializări ale facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, şi pot invăţa în limbile română, maghiară şi engleză, situaţie unică in Romania.

Aşa cum arhitectura modernă a fost grefată armonios în Universitatea noastră pe o suprafaţă edilitară iniţiată în secolul trecut, credem în respectarea tradiţiilor şi în multiculturalitate, în armonia dintre generaţii şi naţionalităţi diferite, al căror numitor comun este dorinţa de a vindeca trupul şi sufletul.

Prof Dr Constantin Copotoiu
Rector

http://www.umftgm.ro

 

1 thought on “UMF TARGU MUREŞ”

 1. Complaints of the Hungarian academic community at the Medical and
  Pharmacy University in Marosvásárhely /Târgu Mures

  The Hungarian students of the Medicinal and Pharmaceutical University asked
  for the independence of the Hungarian section of the institution already
  after a few months following the 1989 change of regime. As an answer, an
  anti-Hungarian pogrom bearing the signs of secret service control emerged in
  the city.
  In the past seventeen years several unsuccessful attempts have been made to
  create Hungarian language faculties of general medicine, dentistry and
  pharmacy, within the University, with extensive financial and
  decision-making powers.

  The proportion of Hungarian teachers in the academic staff is only 34%,
  whereas the share of the Hungarian students is around 50%. This
  teacher/student ratio has a negative influence on the professional level of
  the education. Practical training is solely in Romanian language, and
  Hungarian students can attend many courses also only in Romanian. Hungarian
  instructors are underrepresented in leading positions as well. At present,
  none of the deans of the University is ethnic Hungarian; only 3 out of 14
  heads of faculties are ethnic Hungarian, moreover only one third of the
  Committee of the University Senate are ethnic Hungarians. It should be
  ensured that the Hungarian officials and managers of the University are
  elected directly by the Hungarian teaching staff. The current practice,
  according to which Hungarian staff officials are elected by bodies with
  Romanian majority (Department Councils and Senate), is deemed inappropriate
  for experience has shown that officials elected by such bodies can seldom
  represent the interests of the Hungarian community in an efficient manner.

  The use of the Hungarian language is not allowed in the administration of
  the institution, and only a few per cent of the administrative staff are
  ethnic Hungarian. Moreover, Hungarian students are not provided with the
  opportunity to take their finals, elaborate and defend their thesis in the
  Hungarian language.

  In 1999, 77% of the Hungarian teaching staff requested that the
  University management create a proper Hungarian faculty with departments and
  colleges, so that both the Romanian and the Hungarian faculty would be
  granted the rights to decide upon the education process and the teaching
  staff, and that the University Charter be amended accordingly. The
  University management did not reply to the petition, which was not even
  forwarded by them to the University Senate as the procedure in such cases
  requires.

  In 2007 more than 70% of the Hungarian students from the Medicinal and
  Pharmaceutical University, i.e. almost 800 Hungarian students have recorded
  a ten-point petition at the University Rectorship and the Romanian Minister
  of Education and Research, claiming amongst others the introduction of
  departments in Hungarian language. At present there is a similar collecting
  of signatures being carried out among the Hungarian instructors of the
  University.

Leave a Reply